Eiwitten

Gepubliceerd op 16 oktober 2024 om 06:25

Zijn onmisbaar 

 

Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor het lichaam omdat ze verschillende essentiële functies hebben. Toen ik in de dieetkeuken werkte, zag ik dat elke patiënt na een operatie een eiwitrijk dieet kreeg om het herstel te versnellen. Dit hielp de beschadigde weefsels en cellen sneller te herstellen  en wonde geneesden sneller na de ingreep. Helaas leidde bezuinigingen in zorginstellingen tot het weglaten van een eiwitrijk dieet in de maaltijden, waardoor patiënten langer nodig hadden om te herstellen. Dit is, naar mijn mening, een zeer ongelukkige bezuiniging die juist negatief uitpakt voor het herstel van patiënten.

 

Maar ieder mens heeft eiwitten nodig. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom eiwitten nodig zijn:

 

Bouwstof voor je lichaam: Eiwitten vormen de bouwstenen van cellen, spieren, botten, huid en organen. Ze helpen bij de groei, het onderhoud en het herstel van weefsels, vooral na een blessure of zware inspanning.

 

Spieren opbouwen en behouden: Eiwitten zijn nodig om spieren op te bouwen en sterk te houden. Dit is vooral belangrijk voor mensen die actief zijn of spiermassa willen behouden tijdens het ouder worden.

 

Helpen bij herstel: Na ziekte, verwondingen of operaties helpen eiwitten je lichaam te herstellen door beschadigde weefsels te repareren.

 

Onderdeel van belangrijke processen: Veel lichaamsprocessen, zoals het maken van enzymen en hormonen, zijn afhankelijk van eiwitten. Deze stoffen helpen bij de spijsvertering, energieproductie en het reguleren van processen zoals de bloedsuikerspiegel.

 

Ondersteunen van het immuunsysteem: Eiwitten helpen je immuunsysteem sterk te blijven, zodat je lichaam infecties kan bestrijden.

 

Energiebron: Hoewel het lichaam voornamelijk koolhydraten en vetten gebruikt als energie, kunnen eiwitten ook energie leveren als dat nodig is, bijvoorbeeld als je weinig koolhydraten eet.

 

Kortom, eiwitten zijn onmisbaar voor de opbouw, werking en het onderhoud van je lichaam. Het is belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen via voeding, zoals vlees, vis, eieren, zuivel, bonen en noten.

 

Sporters hebben vaak meer eiwitten nodig om spiergroei te bevorderen, herstel te ondersteunen en energie op peil te houden.

 

Hier zijn enkele van de beste eiwitbronnen

 

Kip, kalkoen en mager vlees: Deze vleesbronnen zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten en bevatten weinig vet. Ze helpen bij spieropbouw en herstel.

 

Vis (zoals zalm, tonijn, en kabeljauw): Vis bevat naast eiwitten ook gezonde omega-3 vetzuren, die ontstekingen in de spieren kunnen verminderen en het herstel kunnen bevorderen.

 

Eieren: Eieren zijn een van de beste bronnen van eiwitten omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten die het lichaam nodig heeft. Het eiwit in eieren helpt spieren opbouwen en herstellen.

 

Kwark en Griekse yoghurt: Deze zuivelproducten zijn rijk aan caseïne-eiwit, een langzaam verteerbaar eiwit dat ideaal is om spieren te voeden, vooral tijdens de nacht. Griekse yoghurt is ook rijk aan probiotica, wat goed is voor de spijsvertering.

 

Plantaardige eiwitten (zoals linzen, kikkererwten en bonen): Deze peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten voor vegetariërs en veganisten. Ze bevatten ook vezels en complexe koolhydraten voor langdurige energie.

 

Tofu en tempeh: Voor sporters die plantaardig eten, zijn tofu en tempeh geweldige bronnen van eiwitten. Ze bevatten ook gezonde vetten en helpen spieren opbouwen.

 

Proteïnepoeder (wei, caseïne of plantaardig): Wei-eiwit (whey) wordt snel door het lichaam opgenomen en is ideaal na een training voor snel spierherstel. Caseïne-eiwit verteert langzamer en is handig om voor het slapen te nemen. Plantaardige proteïnepoeders (zoals erwten- of rijsteiwit) zijn ook goede alternatieven voor wie geen dierlijke producten gebruikt.

 

Noten en zaden (zoals amandelen, chiazaad en pompoenpitten): Deze zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Ze zijn handig als snack voor sporters om energie te krijgen en spierherstel te ondersteunen.

 

 Quinoa: Quinoa is een complete eiwitbron en bevat alle essentiële aminozuren. Het is ook rijk aan koolhydraten en vezels, wat het een goede bron van energie maakt voor sporters.

 

Soja: Sojaproducten zoals sojamelk en edamame bevatten hoogwaardige eiwitten en zijn goed voor vegetariërs en veganisten.

 

Door een combinatie van deze eiwitten toe te voegen aan ons dagelijkse voeding, kunnen we ervoor zorgen dat we alle essentiële aminozuren binnenkrijgen en onze spieren optimaal ondersteunen bij groei en herstel.