Kunststof- Snijplank!

"Snijden op plastic? Elke hap een chemisch risico!"

 

Snijplanken, zijn onmisbaar in elke keuken, maar wist je dat het soort snijplank dat je gebruikt een directe invloed kan hebben op je gezondheid? Vooral plastic snijplanken, die lang als de “hygiënische keuze” werden gezien, blijken bij nader inzien behoorlijk wat risico’s met zich mee te brengen. In deze blog leggen we uit waarom.

 

1. Microplastics in je eten

Elke keer dat je met een scherp mes op een plastic snijplank snijdt, ontstaan er microscopisch kleine deeltjes plastic. Deze zogeheten microplastics komen makkelijk in je voedsel terecht, vooral als je bijvoorbeeld groenten fijn snijdt of vlees bewerkt. Onderzoek toont aan dat we via keukengerei ongemerkt plastic kunnen binnenkrijgen, en de langetermijneffecten hiervan op onze gezondheid zijn nog lang niet volledig in kaart gebracht. Wat we wél weten, is dat microplastics in ons lichaam kunnen blijven hangen, ontstekingsreacties kunnen veroorzaken en mogelijk invloed hebben op hormonen.

 

2. Moeilijk goed schoon te maken

Hoewel plastic snijplanken vaatwasmachinebestendig zijn, betekent dat niet automatisch dat ze altijd goed schoon worden. De groeven die na verloop van tijd ontstaan door het snijden, vormen de perfecte schuilplek voor bacteriën zoals salmonella of E. coli. Zelfs met grondig afwassen kunnen bacteriën in die krasjes blijven zitten en dat kan leiden tot kruisbesmetting en voedselvergiftiging.

 

3. Chemische stoffen in plastic

Sommige plastic snijplanken kunnen gemaakt zijn van of sporen bevatten van BPA of andere weekmakers (zoals ftalaten). Deze stoffen zijn in verband gebracht met verstoringen van het hormoonsysteem, vruchtbaarheidsproblemen en zelfs een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Hoewel BPA in veel producten verboden is, zijn de alternatieven ook niet altijd onschuldig.

 

4. Milieu-impact = Gezondheidsimpact

Wat we in de keuken doen, heeft niet alleen invloed op onze persoonlijke gezondheid, maar ook op die van de planeet. Plastic slijt langzaam en is moeilijk afbreekbaar. Oude snijplanken eindigen op stortplaatsen of in verbrandingsovens, en dragen bij aan plasticvervuiling. En wat in het milieu belandt, komt vroeg of laat weer terug in ons water, voedsel en lucht.

Wat is dan wél een goed alternatief?

Gelukkig zijn er gezondere én duurzamere alternatieven:

  • Houten snijplanken (zoals beuken, esdoorn of bamboe): van nature antibacterieel, duurzaam en slijtvast.
  • Bamboe: lichter en vaak goedkoper dan massief hout, maar nog steeds een goede keuze.
  • Glazen snijplanken: hygiënisch en makkelijk schoon te maken, al zijn ze minder fijn voor je messen.

Tot slot

Plastic snijplanken mogen dan praktisch lijken, maar ze brengen onzichtbare risico’s met zich mee die je gezondheid op lange termijn kunnen beïnvloeden. Door bewustere keuzes te maken in de keuken, bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen én de planeet.